• Øyvind Holter

Våre sanseopplevelser kommer fra tanke - del 5

Det kan være vanskelig å forstå at det vi opplever når vi ser noe er tankene om det vi ser, og ikke det vi ser. Dette skal jeg prøve å vise til gjennom en del eksempler, slik at det er mulig å gjenkjenne.


Vi kan begynne med noe vi har lyst å kjøpe. Det kan være et plagg, en veske, en bil eller et fint smykke. Når jeg ser denne bilen (putt inn det du vil her ….), kjenner jeg en god følelse og får lyst på den. Tenker på hvordan det ville vært å eiet den og kjørt rundt i den. Det kjennes ut som om jeg nærmest får lykke og glede om jeg bare kjøper den. Dess mer jeg tenker på å kjøpe den, dess mer ekstatisk føler jeg meg. Når dagen er kommet og finansene er ordnet, er jeg nærmest helt skjelven og elektrisk, som en liten gutt på julaften. Det ser tilsynelatende ut som om denne bilen skaper gode følelser i meg. At om jeg får den så skal egentlig livet bli ganske bra. Allikevel går det ikke mange dagene, eller uker før alt er tilbake der det begynte, i hverdagen. Bilen er nå bare en bil igjen, og det er nå til og med mulig å kjenne på et ubehag ved synet av bilen. Det var kanskje ikke lurt å bruke så mye penger, eller ta et ekstra lån på huset for å få den. Jeg kjenner på en dårlig samvittighet hver gang jeg ser bilen, og føler meg dum. Jeg tror mange av dere også har opplevd noe tilsvarende.


Det jeg også har lagt merke til er at plutselig en dag når jeg er ute på tur med hunden, så er det som om himmelen er ekstra blå, været ekstra fint, for ikke å snakke om den utrolig vakre rødmeisen som sitter på fuglebrettet. Når jeg tenker meg om, har den vært her hos oss hele sesongen, men akkurat i dag er den ekstra vakker. Det slår meg at jeg er i godt humør, og at alt er mye mer vakkert i dag. Kjenner meg glad, og ser mange muligheter i livet. I møte med mennesker på turen, utveksles smil og kanskje et nikk og god morgen. For en fantastisk dag. Stopper også opp å prater med en annen hundeeier, og praten går lett. Opplever mennesker i dag som veldig vennlige og hyggelige. Hva er det egentlig som skjer? Har gått denne turen uendelig mange ganger før, har sett den samme naturen, himmelen og fuglene, men i dag er alt annerledes.


Forklaringen er at vi mennesker ikke kan oppleve noe som helst uten tanke. Da betyr det at alt vi opplever må være tanke.


Hmm…. Jeg har lagt merke til at noen ganger når jeg går tur så har jeg mye tanker og grubler kanskje over et problem. Da har jeg ikke lagt merke til fugler, himmelen, naturen eller andre mennesker på turen. Jeg har til og med opplevd at mens jeg går i min egen verden så kan noen si hei i det de passerer, og akkurat da forstår jeg at jeg går i min egen verden, våkner opp og sier høflig hei akkurat i tide. Så vi opplever altså ikke turen vi går, vi opplever tankene mens vi går tur. Så når mine tanker er alle andre plasser enn på turen, så ser jeg at jeg samtidig ikke opplever å være på tur, men at opplevelsen min er rundt det jeg tenker på. Når det er lite tanker i hodet, føles det mye bedre. Det er da det er enkelt å gå rundt å beundre naturen og mennesker en møter på turen.


Jeg har også lagt merke til noe annet som er litt rart. Det er når jeg ser på mine nærmeste og spesielt min kjære kone. Det hender av og til at vi er uenige, eller at jeg kan være litt misfornøyd eller sur på henne. Det som jeg legger merke til da, er at hun forandrer utseende sitt når jeg er sur. Hun er ikke like vakker som hun pleier. Alle detaljer i ansiktet hennes er forandret. Øynene, huden og munnen når hun snakker. Når jeg er i godt humør, så forandrer hun seg igjen. Øynene er vakre, huden blir glatt og fin, og smilet er bare nydelig.


Når jeg tenker på hva 3 prinsipper sier, så gir alt dette mening. Vi opplever aldri det vi ser, hører, føler, smaker eller lukter. Vi opplever tankene om det vi ser, hører, føler, smaker og lukter.


Når jeg er i godt humør føler jeg positive tanker om det jeg ser. Når jeg er i dårlig humør, opplever jeg ofte negative og bekymrende tanker om det jeg ser. Det ser ut som om det er den ytre verden som forandrer seg, men den er alltid den samme, det som er i forandring er tankene.


Håper dette hjelper deg til å se illusjonen vi lever i. Se at vi ikke kan oppleve noe uten tanke, og at det dermed er tanke vi opplever.


Alltid tanke-skapte opplevelser, 100% alltid.


Opplevelsen skapes i oss av tanke, men det ser ut som om det vi opplever, er der ute. Tenk så fantastiske vi er, vi har kraft til å skape opplevelser. Hvordan blir livet om vi benytter oss av denne kraften?

K. K. Kleppes veg 1

4352 Klepp

Tlf. 917 43 510

Tel: 917 43 510

© 2018  Øyvind Holter