• Øyvind Holter

Våre sanseopplevelser kommer fra tanke - del 4

Jeg er veldig glad i musikk. Jeg føler at musikk kan gjøre meg godt, og jeg blir glad og harmonisk. Jeg kan også føle adrenalin av enkelte typer musikk, og tristhet og sorg av andre sanger. Det har alltid sett ut som om musikk kan skape følelser i meg. Jeg kan også være var på tonefall når mennesker snakker. Snakker jeg på telefon med noen, legger jeg fort merke til om noe forandrer seg i tonefallet. Har opplevd at høye og sinte stemmer kan gjøre meg nervøs.


Det ser ut som om lyd kan skape følelser i oss. Igjen, hvis noe er sant, er det sant alltid og det må være det for alle. Ser jeg på det med lyd, så begynner det fort å slå sprekker i denne sannheten om at lyd lager følelser og opplevelser. Jeg liker godt å ha på radio på topp 40 i stuen. Jeg kan kjenne jeg blir lett i kroppen og lystig i humøret. Når vi setter oss for å spise middag, synes jeg plutselig at musikken blir for høy og forstyrrende, rett og slett plagsom. Samme musikk, men forskjellig opplevelse. Musikken har ikke forandret seg, så hva er det som skjer?


Når vi er i festlig lag, kan jeg ofte spille musikk for fest. Da kjenne jeg at jeg kommer i god stemning og får lyst å danse. Utover festen så kan jeg også hente frem noen gamle Metal-låter fra ungdommen, noe som vi ofte spilte når det var fest. Jeg kjenner at jeg kommer i veldig god stemning. Denne musikken hører jeg veldig sjelden på nå, og i hverdagen så kan jeg kun tåle en liten porsjon av det. Har vi vært på fest dagen før, så er det som om jeg blir kvalm av festmusikk. Ganske rart, men mange kan nok kjenne seg igjen. Samme musikk, men ulik opplevelse!


Om musikk skapte følelser, skulle vi alltid opplevd musikken likt resten av livet vårt. Dette er ikke tilfelle. Samtidig ville alle likt den samme musikk. Det er heller ikke sant. Da jeg ble skilt, hørte jeg mye på Bjørn Eidsvåg. Jeg husker jeg gråt mye, følte tristhet og det var en grein kanaliseringen av sorgen og bearbeidelse av at alle ungene ikke lenger var rundt meg. Før skilsmissen så kunne jeg bli munter av Bjørn Eidsvåg. Samme musikk, ulike opplevelser.


Noen ganger opplever jeg ikke lyder før de forsvinner. Jeg hadde en kunde i går som jeg er mentor for, og det var en gigantisk profesjonell høytrykkspyler som ble brukt på utsiden for å spyle fasaden på bygget der jeg har kontor. Når kunden kom, så var opplevelsen at denne lyden var uønsket og ganske forstyrrende. Etter bare noen minutter i samtale, så merket jeg ikke lenger lyden fra høytrykkspylingen. Etter ca 1 time stoppet arbeideren spylingen, og kompressoren skrudde seg av. Da først la vi merke til at det hadde vært lyd fra den. I en time hadde vi ingen opplevelse av denne lyden.


Jeg har også merket litt av dette fenomenet når jeg jobbet for Statoil. I kantinen der når vi gikk til lunsj, kunne det være et utrolig høyt lydnivå av mange mennesker som snakket samtidig. En støy som kan minne om et hønsehus for dem som har opplevd det. Kanskje hundre mennesker som sitter og spiser og snakker sammen. Etter bare noen minutter ved bordet, merket jeg ofte at opplevelsen av denne lyden forandret seg. Ble på en måte som om den stilnet litt og så ble enn behagelig bakgrunnsstøy. Hva er det som skjer?


Om det ikker lyden som lager våre opplevelser, hva er det da vi opplever? Vi opplever ikke det vi hører, vi opplever våre tanker om det vi hører. Når tanke forandrer seg, forandrer vår opplevelse seg. Har vi ingen tanker om lyden, kan vi heller ikke oppleve lyden. Dette har mange lagt merke til når dem er dypt konsentrerte i en bok, film eller kanskje hobby. Noen roper på oss, men vi hører det ikke. Vi opplever det ikke før vi plutselig «våkner» og sier: «Hæ! var det meg du snakket til?»


K. K. Kleppes veg 1

4352 Klepp

Tlf. 917 43 510

Tel: 917 43 510

© 2018  Øyvind Holter