• Øyvind Holter

Våre sanseopplevelser kommer direkte fra tanke - del 2

Jeg vet at mange kvinner blir glad når de spiser sjokolade. På film ser vi ofte at iskrem-bøtta kommer frem når jenta har blitt sviktet av kjæresten. Trøster seg selv med iskrem for å føle seg mindre lei. Kan sjokolade og iskrem gjøre oss glad?


På -70 tallet når jeg var liten, husker jeg at vi hadde frukt og godt pålegg når det var helg. Fikk også en liten kremmerhus-pose i papir med smågodt fra godtebutikken i Madlakrossen. Når det var helgi kunne vi også en og annen gang kose oss med pizza.


Men er det slik at smaker kan skape følelser? Det kan se slik ut. Gjennom livet erfarer vi at vi belønner med smaker, vi feirer med smaker og vi trøster med smaker. Dette skjer til og med fra vi er små barn.


Kan allikevel «gode» smaker skape følelser? Om vi tar utgangspunkt i at om noe er sant, er det sant alltid for alle, ellers er det ikke sant. Ikke alle blir glad eller i bedre humør av iskrem eller sjokolade. Noen liker det ikke engang og blir uvel eller kvalm bare med tanken på det. Legg merke til «bare med tanken på det». Andre ønsker saltsmak når de skal belønne, trøste eller kose seg. Som barn og gjerne eldre mennesker er mer glad i søtt enn salt og krydder. Vi kan tydelig se at her er det ikke slik at enkelte smaker skaper spesifikke opplevelser for alle. I tillegg kan vi alle huske at det var noe vi likte før av smaker som vi ikke liker nå. Og nå liker vi kanskje smaker som var grusomme før. Det kan være kaffe, te, alkohol oster osv.. Har vi noe vi bruker som belønning eller trøst, og det virkelig ga oss en opplevelse, så skulle det fungere hver gang. Gjør det virkelig det?


Har du også opplevd å bli kvalm og uvel som barn eller voksen av for mye søtsaker? Av og til så må jeg bare ha makrell i tomat. Åpner en liten boks og har på en skive. Etter en skive så er jeg mettet. Ønsker ikke mer makrell i tomat på flere dager og kanskje uker. Min opplevelse er forandret etter en skive. Nå føler jeg nesten kvalme med tanken på mer. Når en ukes tid har gått, så kan jeg kjenne at tanken på makrell i tomat igjen frister.


Jeg vet at mange voksne og ungdommer har opplevd slik med fest og alkohol. Gleder seg sykt til helgens begivenheter. Kanskje en tur på byen eller en fest. Dagen derpå er tankene helt annerledes. Skal aldri igjen drikke har mange lovet seg selv. Når neste helg nærmer seg, kan dette oppleves helt ulikt og fjernt. Vi har gått gjennom flere eksempler her. Mange kan nok kjenne seg igjen og huske lignende opplevelser. Det ser ut for alle som om smak gir oss opplevelse. Sannheten er at vi ikke opplever smaken av makrell i tomat, vi opplever tanken i øyeblikket om makrell i tomat. Når tanken skifter, skifte opplevelsen vår. Altså opplevelsen av smak.


Vær gjerne nysgjerrig på det jeg skriver og ikke ta det for god fisk. Sjekk etter selv, fungerer du også slik at du opplever tanke og bare tanke. At alt er skapt fra tanke?


K. K. Kleppes veg 1

4352 Klepp

Tlf. 917 43 510

Tel: 917 43 510

© 2018  Øyvind Holter