• Øyvind Holter

Tanker skaper våre opplevelser gjennom sansene - del 1


Jeg velger å begynne med luktesansen. Mange har opplevd å kjenne en lukt og samtidig få opp en følelse, minne eller en opplevelse fra ingen sted. Akkurat som om lukten skaper dette.


Vitenskapen sier at det er ingen andre ytre stimuli som så raskt som lukt kan skape en intern respons i oss. Det ser helt tydelig ut for de fleste av oss et det er lukten vi opplever og at det er lukten som skaper vår reaksjon og opplevelse.


Nå skal vi kikke litt i en annen retning. Det jeg først har lyst å understreke er at om noe er sant, er det alltid sant. Om det ikke er alltid sant, så kan det ikke være sant. Hvis noe skal være sant, må det også være sant for alle. Er det ikke det kan vi ikke kalle det for en sannhet.


Her på Jæren er det ikke uvanlig at nå når det nærmer seg vår, begynner bønder å spre møkk på sine marker. det er en del av våronna. Mange kan da si at det lukter drit. Det lukter forferdelig. Kanskje en uttalelse som kommer oftest fra dem som er fra byer. Andre kan smile og føle en godfølelse og si at nå er det vår i lufta. Jeg har også hørt noen som sier at nå lukter det penger. Jeg selv er fra et lite landsted på Madla som heter Hestnes. Jeg er vandt med denne lukte på våren, og får en god stemning når jeg kjennner lukta her på Jæren.


Har jeg vært på tur og vært uheldig å tråkket i en ku-kake, får jeg en helt annen opplevelse av samme lukt når jeg kjenner den i bilen på vei hjem. Om lukt skapte opplevelse og reaksjon, skulle alle få den samme opplevelse av samme lukt alltid. Slik skjer bare ikke.


Jeg vet som far til 5 flotte jenter at småjenter liker en helt annen lukt når dem er voksne en de brukte og like når de var barn. Jeg vet også at jeg nå liker lukten av oster, som jeg før ikke likte. Da sa jeg at de luktet promp eller tåfis. Nå oppleves lukten fra ost som noe som skaper en god opplevelse og lyst på druer, kjeks og rødvin sammen med fin musikk og gode venner.


De fleste som har opplevd oppkast eller omgangssyke har også gjerne opplevd at det som kommer først opp, er noe dem ikke ønsker å spise igjen. Bare lukten av det kan skape en kvalmende fornemmelse og avsky. Vi har nå sett på flere eksempler som beviser at det kan ikke være sant at lukt skaper opplevelse. Fordi opplevelsen ikke er lik for alle, og den er heller ikke lik alltid for samme person. Opplevelsen forandrer seg stadig vekk.


Det som skaper opplevelse er tanke. Vi opplever tanke i øyeblikket. Når tanken forandrer seg, forandrer opplevelsen seg. I vår bevissthet blir tanker til en sansebasert opplevelse. I full effekt via våre fem sanser. Opplevelse og tanke er to sider av samme mynt. De er uatskillelige.

Ingen tanke, ingen opplevelse. Vi kan på en måte si at opplevelse er tankens skygge.

K. K. Kleppes veg 1

4352 Klepp

Tlf. 917 43 510

Tel: 917 43 510

© 2018  Øyvind Holter