• Øyvind Holter

Møtt dørstokkmila?

Har du møtt dørstokkmila? Mange har opplevd at de kjenner på seg at akkurat i dag frister det ikke å gå på trening, gå tur med hunden, på besøk osv… for så å oppleve etterpå at det var så kjekt at en ikke kan forstå hvorfor en gruet seg i forkant.

Når det gjelder trening så snakker folk om den berømte "dørstokkmila". Det gjelder bare å komme over denne dørstokken, så går det mye bedre. Denne «mila» kan dukke opp i det meste når en skal i gang å gjøre endringer. En vet gjerne med seg selv at bare jeg kommer i gang så går det mer av seg selv. Jeg har selv også opplevd at den dukker opp etter fravær av rutine, f.eks etter sykdom, ferie eller at det jeg gjør må vekk prioriteres til fordel for andre ting.


Med søk på google finner en mange tips om hvordan komme over den. Eksperter kommer med råd og veiledning om hvordan en enklest kan komme seg over den. Men fins det egentlig en dørstokkmil? Er den virkelig noe mer enn en vanlig dørstokk?


Fungerer disse velmente rådene?


Dørstokkmila er definert på wiki som: et uttrykk for avstanden det kan føles å gå før en er ute av huset, altså over dørstokken, når motivasjonen mangler. Uttrykket assosieres med manglende tiltak eller nøling.

Hva er det som skjer egentlig? Vi tenker på det vi skal gjøre eller komme i gang med (fantasi om hvordan ting blir). Når vi fantaserer at noe blir vanskelig, eller at vi mislykkes, møter motgang, må slite tungt, vil vi automatisk kjenne at vi blir umotivert. Vi kjenner et ubehag som er direkte linket fra tankene. Det vi mennesker har misforstått, er at vi tror vi opplever det vi tenker på. Vi opplever aldri det vi tenker på, men alltid det vi tenker om, det vi tenker på.

Hva vil det si? Jo, at vi kan ikke oppleve det vi enda ikke har gjort. Av den enkle grunn, kan vi ikke oppleve noe som helst av det vi enda ikke har gjort i framtiden. «Men jeg føler jo at det er vanskelig å komme igang». Ja vi føler alltid det vi tenker, og det er en gave i seg selv. Men vi føler ikke det vi tenker på. Vi føler det vi tenker om, det vi tenker på. Altså tankene om det vi skal gjøre i øyeblikket.

Forstår vi litt mer om hvordan tanker fungerer og hva det er så blir alt annerledes. Tilfeldige tanker dukker opp av seg selv fra ingensteds. Om vi ikke er interessert i tankene, forsvinner de dit de kom fra. Om vi gir tanker oppmerksomhet, så vil opplevelsen av tankene øke i intensitet. Vi føler de, og det vi føler blir vår virkelighet.


Det som skjer når vi ikke er interessert i tanken som dukker opp, er at det kommer andre forslag til tanker om det vi tenker på. Tankene står i en uendelig kø av kun én grunn; for at vi skal kunne velge det som er best for oss. Tanker er et potensiale og en gave. Velg de du mener er best for deg, la dem andre passere helt av seg selv. Slik fungerer vi alle. Helt perfekt og helt av oss selv. Gjør du dette til en liten oppmerksomhetsøvelse, så vil du fort kunne se at nye tanker i situasjoner når «dørstokkmila» før har dukket opp, plutselig kan forandre seg. En kan kanskje være nysgjerrig på hva er tanke nr. 2, 3. 5. eller kanskje det er den 10.ende tanken som var perfekt for meg.


Så det «dørstokkmila» er, er bare en tanke. Ingenting annet enn tanke og kun det. Hvis en trenger tips og råd for å kommer over den så må en tro at det er noe annet enn tanke. Da blir dørstokkmila like virkelig som julenissen for noen og monsteret i skapet for andre. Forstår en at det er en tanke, så blir vår opplevelse noe helt annet. Ikke tro på det jeg sier, sjekk etter selv og se hva som er sant for deg.


Hilsen Øyvind

17 visninger

K. K. Kleppes veg 1

4352 Klepp

Tlf. 917 43 510

Tel: 917 43 510

© 2018  Øyvind Holter